Podujatie SČK v poskytovaní prvej pomoci vyhralo družstvo Svidníka

19.06.2005 Celý región

Bratislava 19. júna (TASR) - Družstvo Svidníka sa stalo víťazom XIII. ročníka Memoriálu MUDr. Vladimíra Harineka v poskytovaní prvej pomoci, ktorý v sobotu z...
Bratislava 19. júna (TASR) - Družstvo Svidníka sa stalo víťazom XIII. ročníka Memoriálu MUDr. Vladimíra Harineka v poskytovaní prvej pomoci, ktorý v sobotu zorganizoval Slovenský Červený kríž (SČK).

V tvrdej konkurencii dobrovoľníkov sa na druhom mieste umiestnilo družstvo zo Sniny a na treťom mieste skončil tím z tretieho bratislavského obvodu.
Podujatie je celoslovenskou súťažou 6-členných družstiev dobrovoľných zdravotníkov v poskytovaní prvej pomoci. Na súťaži sa zúčastnilo celkovo 18 družstiev z Územných spolkov SČK na rôznych miestach v centre Bratislavy. \"Tímy dobrovoľných zdravotníkov sa museli vysporiadať napríklad s poraneniami hlavy, s úrazmi predkolenia, strelnými poraneniami, ale aj s epileptickými či hysterickými záchvatmi, \" povedal pre TASR hovorca SČK Ivan Garčár. Na každom stanovišti hodnotila dobrovoľníkov odborná porota zložená najmä z lekárov a zdravotníkov. Víťazné družstvo postupuje na budúcoročnú celoeurópsku súťaž v poskytovaní prvej pomoci FACE 2006.
\"Našim prvotným cieľom nebolo pritiahnuť masy ľudí, ale naučiť stále väčšie a väčšie množstvo dobrovoľníkov poskytovať prvú pomoc, \" dodal Garčár. Slovenský Červený kríž má v súčasnosti okolo 106 tisíc členov.
Vladimír Harinek, na ktorého počesť sa podujatie konalo, svoj profesionálny život venoval záchrannej zdravotnej službe. Podieľal sa tiež na výchove dobrovoľných zdravotníkov na Slovensku, s ktorými potom reprezentoval Slovensko aj v zahraničí. Zahynul vo februári 1993 v troskách lietadla leteckej záchrannej služby.
 

Vyberte región